7 december 2016
Home Nieuws Afghanistanveteranen onderscheiden voor moed

Afghanistanveteranen onderscheiden voor moed

Negen militairen zijn vanmiddag onderscheiden voor moedig optreden tijdens verschillende gevechtsoperaties in Afghanistan. Onder hen een 6-koppige helikopterbemanning die in onbekend terrein een mogelijk gevaarlijke verdachte wist aan te houden. Een actie die allesbehalve tot hun normale takenpakket behoorde.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert reikte in Hilversum 4 verschillende dapperheidonderscheidingen uit voor acties in 2006, 2007 en 2009. Voor het eerst in de geschiedenis van de Koninklijke Luchtmacht kregen helikoptervliegers het Vliegerkruis. Hennis: “Stil staan bij inzet die geenszins vanzelfsprekend is, doet er toe. Deze personen maken ons trots. Geven ons hoop. Herinneren ons aan het belang van oude idealen als moed, trouw, opoffering en eensgezindheid. Hun daden, en het voorbeeld dat zij daarmee gegeven hebben, leven voort in ons collectieve geheugen, symboliseren de historie en weerbaarheid van de Nederlandse samenleving door de jaren en decennia heen.”

Groot persoonlijk risico

Een officier van de infanterie kreeg met de Bronzen Leeuw de hoogste onderscheiding. Die was voor zijn optreden in 2007 als commandant van een Operational Mentor and Liaison Team (OMLT). Dat team trainde en begeleidde Afghaanse militairen. Als commandant nam hij ‘herhaaldelijk bewust en weloverwogen’ grote persoonlijke risico’s en toonde hij professioneel leiderschap. Met zijn optreden wist hij de leden van het OMLT steeds weer te motiveren.

Hinderlaag

Sergeant der 1e klasse buiten dienst Paul en kapitein Bart ontvingen respectievelijk een Bronzen Kruis en een Kruis van Verdienste voor hun handelen tijdens een missie in 2006. Op 11 september reed het konvooi met onder andere beide militairen terug na een operatie in de provincie Uruzgan. Hierbij reed het voorste voertuig, met Afghaanse militairen, op een bermbom. Vervolgens werd de eenheid direct zwaar onder vuur genomen.

Tijdens het vuurgevecht redde Paul met gevaar voor eigen leven een Afghaanse vader met kind. Daarna ging hij terug naar de plek van de inslag en hielp hij de militair verpleegkundigen. Bart, medic bij het Korps Commandotroepen, rende naar voren en verzorgde de gewonden. Bart: “We zijn als groep voor al onze acties in Afghanistan onderscheiden met een Militaire Willems-Orde, maar deze persoonlijke onderscheiding is toch anders.”

Helikopterbemanning

De complete bemanning van een Chinook-transporthelikopter werd onderscheiden voor een bijzonder, ongeplande actie in 2009. Na het droppen van een Nederlandse special forces-eenheid in onbekend, vijandelijk gebied bleef de helikopter hangen. Dit om te assisteren als er gewonden zouden vallen. Na een half uur, met nog slechts een restje brandstof, kwam het ongebruikelijke verzoek. Of de helikopterbemanning een vluchtende verdachte wilde aanhouden die uit een vermeende wapenopslag kwam.

Gevaarlijke richel

Er waren geen grondtroepen voorhanden en het helikopterteam besloot het er op te wagen. Het toestel landde op de achterwielen op een gevaarlijke richel. 2 loadmaster sprongen eruit en onder dekking van de boordschutters rekenden ze de man in. Gezagvoerder kapitein buiten dienst Lennard: “Je bent getraind en daar handel je naar, maar het was wel spannend. Toen we zonder problemen opstegen, viel er een last van mijn schouder.”

Onderscheidingen

De volgende dapperheidsonderscheidingen werden uitgereikt:

  • Bronzen Leeuw (1)
  • Bronzen Kruis (1)
  • Kruis van Verdienste (3)
  • Vliegerkruis (2):

Daarnaast ontvingen 2 militairen het Ereteken voor Verdienste.

(Bron nieuwsbericht: Ministerie van Defensie)
(Bron foto: Ministerie van Defensie)