9 december 2019
Home Nieuws Actuele inzet

Actuele inzet

eFP in Litouwen; Solidariteit en afschrikking.

Tekst: Annemiek Sinnige / Fotografie: Evert Jan Daniëls

De Navo-missie Enhanced Forward Presence (eFP) is op dit moment de grootste, lopende Nederlandse inzet. Tot 2021 zijn zo’n 250 Nederlandse militairen aanwezig in de Baltische staat.

2014 Annexatie Krim
Een wake-upcall voor de NAVO zijn de illegale annexatie van de Krim door Rusland en de Russische steun aan separatistische rebellen in Oost-Oekraïne. Het steeds assertiever opererende Rusland trekt nieuwe grenzen in Europa. De NAVO-bondgenoten zeggen op de NAVO-top in Newport, Verenigd Koninkrijk, toe hun Defensie-uitgaven te verhogen.

2016 Kantelpunt
Op NAVO-top in Warschau, besluiten de 28 bondgenoten troepen te legeren in de Baltische staten en Polen. De missie krijgt de naam enhanced Forward Presence (eFP).

2017 eFP Litouwen
De NAVO-troepen zijn gestationeerd in Estland, Letland, Litouwen en Polen met respectievelijk het VK, Canada, Duitsland en de VS als Framework Nations. In totaal zijn er ruim 7000 man permanent aanwezig, 24 van de 29 NAVO-landen doen mee. Nederland heeft sinds 2017 permanent zo’n 250 militairen op de basis in Rukla, Litouwen. Duitsland leidt deze 1200 koppige battlegroup waaraan behalve Nederland ook België, Noorwegen, Tsjechië en IJsland mensen en materieel leveren.

Nederlandse eenheden oefenen in de bossen nabij Rukla en op het uitgestrekte oefenterrein bij Prabade, dicht bij de Wit-Russische grens.

2017-2019 Samenwerking
De Nederlandse militairen zijn op rotatiebasis zes maanden aanwezig. Ongeveer de helft van de oefeningen is met andere nationaliteiten. Het versterken van de interoperabiliteit is een belangrijke doelstelling en samenwerken in een multinationale battlegroup is uitdagend.

2017-2019 Hybride oorlog
Rusland voert in Litouwen een cyberoorlog door het hacken van telefoons van de NAVO-militairen én van hun thuisfront, en door het verspreiden van onjuiste informatie. Deze methoden zijn effectief, want ze ondermijnen de solidariteit, spelen groepen tegen elkaar uit en zetten de NAVO in een kwaad daglicht. De afdeling strategische communicatie (Stratcom) van het ministerie van Defensie van Litouwen is erg actief. Er is een afdeling die 24/7 Litouwse (social) media monitort op desinformatie.

Meer lezen?

Log in en lees deze editie in zijn geheel digitaal.

Lees Checkpoint digitaal