Home 75 jaar vrijheid

75 jaar vrijheid

Herdenken en vieren vormen belangrijke tradities in onze samenleving. We staan dit jaar stil bij het feit dat Nederland 75 jaar geleden bevrijd is en dat we sindsdien in vrijheid leven. Voor het behoud en het herwinnen van onze vrijheid, hebben velen grote offers gebracht. Voor hen en de generaties na hen staat het Veteraneninstituut stil bij de strijd die is geleverd.

1 / 1 We volgen de historische tijdlijn van de bevrijding en staan stil bij belangrijke gebeurtenissen

D-day herdenking  – Normandië 6 juni 2019
6 juni 1944, de dag die de boeken in zou gaan als D-day. Vanuit Engeland zetten de geallieerden troepen voet aan de stranden van Normandië, met het doel de Duitse troepen in Europa te verslaan. De invasie is voor Nederland het startpunt van de bevrijding.

In 2019 is het 75 jaar geleden dat D-day plaatsvond. Voor dit unieke herdenkingsjaar reisde het Veteraneninstituut af naar de Normandische kust. Vanaf de locaties waar werd gevochten voor onze vrijheid deden we verslag van indrukwekkende herdenkingen en bijzondere ontmoetingen:

Verhalen van WOII-veteranen
Veteranen vertellen over hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door het delen van de verhalen van veteranen houden we de herinneringen levend.

Beluister interviews van Nederlandse WOII-veteranen
In de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen (ICNV) vind je ruim 200 interviews met WOII-veteranen. Door te luisteren naar de verhalen krijg je inzicht in de beleving en het dagelijkse leven van de militairen voor, tijdens en na hun deelname aan de Tweede Wereldoorlog. De interviewcollectie draagt bij aan het vergroten van de bekendheid met ervaringen van Nederlandse veteranen en onze kennis van de Nederlandse militaire geschiedenis.