18 juli 2019
Home Nieuws 75 jaar stoottroepers

75 jaar stoottroepers

Tekst: Rein Bijkerk / Beeld: NIMH

Uit het gewapende verzet in WO II kwamen 75 jaar geleden de stoottroepen voort en werd de basis gelegd voor wat het Regiment Stoottroepen zou worden.

Het Regiment Stootroepers Prins Bernard (RSPB) bestaat uit het 13e InfanterieBataljon luchtmobiel, en is onderdeel van de luchtmobiele brigade. Het regiment stoottroepen heeft een korte geschiedenis binnen de landmacht.

Het regiment is ontstaan uit de knokploegen (LKP) en de Raad Van Verzet (RVV) tijdens WO II. In september 1944 gaf Prins Bernard de opdracht voor het vormen van een militair verband, bestaand uit personen die actief betrokken waren bij het gewapend verzet. Dat was de start van het regiment Stoottroepen.

Op 29 juni 2002 is de naam van Prins Bernhard bij Koninklijk Besluit verbonden aan het Regiment Stoottroepen. Tijdens haar rondreis door bevrijd Nederland sprak Koningin Wilhelmina de woorden: ‘En dit regiment zal blijven voortbestaan!’

Ondanks het korte bestaan, kennen de stoottroepen een roemrucht en kleurrijk verleden. Bij de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië zijn de stoottroepen ingezet in Nederlands-Indië en in Nieuw-Guinea, hiervoor is aan het regiment het Bronzen Schild toegekend.

Meer weten over de stoottroepers?

+ Lees het boek: Van verzet naar rode baret (verscheen bij 70 jaar stoottroepers)

+ Bezoek het Stoottroepenmuseum. In een monumentaal gebouw in de JWF-kazerne in Assen bevindt zich de Historische Collectie Regiment
Stoottroepen Prins Bernhard, ook wel het Stoottroepenmuseum genoemd.

Lees meer over het Stroottroepenmuseum
Meer interessant leesvoer