Home » Nieuws » 25 jaar onafgebroken en onmisbare inzet 11 Geniecompagnie Luchtmobiel 11 juli 2017

Dit jaar bestaat 11 Luchtmobiele Brigade 25 jaar. Nog iedere dag laat de brigade zien dat het credo ‘Elk moment, Elke missie’ niet voor niets gekozen is. Dat geldt zeker voor 11 Geniecompagnie. Deze technische alleskunners vormen een onmisbaar element binnen iedere missie. Vandaag staat 11 Geniecompagnie met een grote reünie in Schaarsbergen stil bij 25 jaar onafgebroken inzet. Sergeant-majoor Erik maakte deel uit van het allereerste luchtmobiele geniepeloton en blikt terug.

Toen Erik in juni 1993 bij 11 Geniecompagnie geplaatst werd, was hij met zijn 19 jaar al veteraan. In zijn bagage zat namelijk al een uitzending naar Cambodja als dienstplichtig militair. Vanwege zijn leeftijd moesten zijn ouders hier destijds nog schriftelijk toestemming voor geven. Eenmaal terug in Nederland ging hij de opleiding in om toe te treden tot het pas opgerichte elitekorps ‘11  Luchtmobiele Brigade’. Vanwege zijn ervaring werd hij opgeleid tot ploegcommandant, een korporaalsfunctie. Dat hij onderdeel uitmaakte van het allereerste geniepeloton, maakte dat ze op veel vlakken moesten pionieren. Erik:

We moesten veel dingen uitzoeken. Bijvoorbeeld hoe je als genie samen met de infanterie kunt optreden. Wij trokken veel op met de Charlie-compagnie en al snel werkten we ook samen op naar onze eerste uitzending naar Bosnië.

Dutchbat-I

Samen met de infanteristen van 11 Infanteriebataljon vertrok de genie begin 1994 voor haar eerste uitzending: Dutchbat-I. Dutchbat kreeg de opdracht een Canadese troepenmacht in Srebrenica af te lossen. Hoewel de Dutchbat-uitzendingen vooral gekleurd zijn door de val van de enclave in juli 1995, was het voor Idsardi een goede uitzending.

Wij hebben gewoon ons werk kunnen doen en dat was ook zinvol. We hebben een paar keer waarschuwingsschoten richting de Serven moeten lossen, maar over het algemeen was het nog rustig. Ik heb daar een prima tijd gehad.

Het werk van de genie bestond daar bijvoorbeeld uit het verbeteren van de observatieposten, plaatsen en vullen van HESCO’s en weg herstel.

Hoge werkdruk

Sinds die eerste uitzending volgden het aantal missies voor de genie zich in hoog tempo op. Voor Erik betekende dit dat hij nog tweemaal naar Bosnië werd uitgezonden, met IFOR-I en SFOR-6, om deel uit te maken van de troepenmacht die de afspraken van Daytonakkoord moest uitvoeren. Voor de genie betekende dit dat ze veel bezig waren met het veilig stellen van transportroutes en toezien op het ruimen van mijnen. Het bleek de opmaat voor een taak waarin 11 Geniecompagnie later in zou excelleren, namelijk het opsporen van bermbommen in Afghanistan. Toen de eerste genie-eenheden naar Uruzgan, Afghanistan  vertrokken, kon Erik zijn kennis en ervaring inzetten om hen op te leiden voor deze risicovolle taak. Voor hem zelf volgden er ook nog twee uitzendingen naar Afghanistan, in 2008 en 2010.

Mentaliteit

Hoewel Erik één van de mannen van het eerste uur is, heeft hij niet zijn hele carrière bij 11 Geniecompagnie gezeten. Na een korte baan in de ‘burgermaatschappij’ en een paar plaatsingen bij 411 Pantsergeniecompagnie, kwam hij in 2012 in Schaarsbergen weer terug op het oude nest. Erik:

Ik miste de sfeer bij luchtmobiel. Ik ben een noordeling en ik denk dat de mentaliteit bij 11 Luchtmobiele Brigade mij daarom beter past. Niet lullen, maar poetsen.

Beperkte middelen

Op dit moment werkt Erik als Sergeant-Majoor Operatieën en Opleidingen (SMOO). Een even interessante als lastige functie. “We hebben vaak een tekort aan gekwalificeerd en beschikbaar personeel. Bijvoorbeeld door de hoge uitzenddruk. Op een gegeven moment zat ik in mijn uppie.” Desondanks is hij nog altijd enthousiast en trots op 11 Geniecompagnie.

Onze kracht zit in ons improvisatievermogen en mentaliteit. We willen en kunnen alles. Onze inzet is gericht op gevechtsondersteuning bij manoeuvres die vaak vanuit de lucht worden uitgevoerd. Dat betekent dat we als genie weinig kunnen meenemen en met beperkte middelen de klus moeten klaren. Daarin zijn we echt uniek.

25 jaar Luchtmobiele Brigade

In 25 jaar is 11 Luchtmobiele Brigade ingezet in Bosnië, Macedonië, Kosovo, Cyprus, Eritrea, Irak, Afghanistan en Mali. Maar ook in Nederland hebben zij hun sporen verdiend, tijdens bijvoorbeeld de mond- en klauwzeercrisis en dreigende dijkdoorbraken. De luchtmobiele militair herken je aan zijn rode baret. Om deze te mogen dragen, moet je een zware opleiding succesvol afronden. De eerste rode baretten werden behaald in 1992.

Ook vandaag de dag neemt de luchtmobiele brigade deel aan militaire missies. In februari is de brigade begonnen met een missie in Irak, waar het Koerdische peshmerga leger getraind wordt om de strijd te kunnen voeren tegen Islamitische Staat. Begin december loste de brigade het Korps Commando Troepen af in Mali. Dit alles onder de slogan “Elk Moment, Elke Missie”.