Home » Nieuws » 100-jarige veteraan ontvangt Mobilisatie Oorlogskruis 19 oktober 2018

Donderdag 18 oktober kreeg Martin Jansen, geboren in 1918, het Mobilisatie Oorlogskruis opgespeld door de Minister van Defensie, Ank Bijleveld. Ook ontving hij een veteranenpas. Meneer Jansen reageerde verrast en was uiteraard zeer trots. De bewindsvrouw had tevens aandacht voor Bosniëveteraan Julia Bobeldijk, die deze onderscheiding geregeld had.

Julia ontmoette meneer Jansen op de Nederlandse Veteranendag 2018 voor het eerst. Naast het feit dat zij zich inzet als ‘Veteraan in de klas’, is zij ook als vrijwilliger actief tijdens de Nederlandse Veteranendag. In die hoedanigheid mocht zij meneer Jansen begeleiden.

“‘s ochtend zag ik meneer Jansen binnenkomen in een rolstoel, geduwd door zijn dochter, met een grote brede glimlach op zijn gezicht”, vertelt Julia. “Hij verheugde zich enorm op deze dag. Ik zag wel gelijk dat hij geen veteranenspeldje droeg en geen onderscheidingen. Het bleek dat hij die ook nooit ontvangen had. Omdat hij de minister-president zou ontmoeten, heb ik hem mijn eigen veteranenspeld aangeboden. Hij vond dit echt geweldig. Daarom heb ik daarna, samen met zijn dochter en het Veteraneninstituut, alsnog een Mobilisatie Oorlogskruis en veteranenspeld geregeld.”

Rechts naast meneer Jansen, veteraan Julia Bobeldijk.

Huize Kuch
Het is nu 80 jaar geleden dat meneer Jansen in 1938 op kwam als dienstplichtig soldaat in de Harskamp. In 1940 werd hij gemobiliseerd in de omgeving Nijkerk. De groep mannen die gemobiliseerd was, werd ingekwartierd bij familie Van de Garskamp. Meneer Van de Garskamp was daar zeer content mee,  want hij had vier mooie dochters. Het leegstaande huis werd snel gevuld met behulp van spullen uit de kerk en kreeg de bijnaam ‘Huize Kuch’.

Helemaal links zit meneer Jansen.

Loopgraven

In die tijd brak de oorlog uit en heeft meneer Jansen loopgraven moeten maken voor een zware mitrailleuropstelling. Meneer Jansen was als  korporaal de stukscommandant. Hij was gestationeerd in de buurt van Hoogland. Na de capitulatie heeft hij zijn spullen moeten inleveren en ging hij weer aan het werk bij de Rijksdienst Verkeersinspectie in Amsterdam. In 1943 is hij van straat geplukt op de Dam in Amsterdam en daarna op transport gezet naar Duitsland voor de Arbeitzeinsatz.

 

Over het Mobilisatie Oorlogskruis

Het Mobilisatie-Oorlogskruis is ingesteld bij Koninklijk Besluit van 11 oktober 1948 en hernieuwd vastgesteld bij Koninklijk Besluit van 1 oktober 1992. Het Kruis wordt  toegekend aan oud-militairen, destijds in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden, die behoord hebben tot onder meer de Koninklijke Landmacht en die in werkelijke dienst zijn geweest voor wat  Nederland betreft in het tijdvak na 6 april 1939 en voor 20 mei 1940 gedurende tenminste zes maanden.

Over de Veteranenpas

De meeste veteranen in Nederland staat geregistreerd bij het Veteraneninstituut en zijn in het bezit van de veteranenpas en het Draaginsigne Veteranen. Zij genieten niet alleen van het gevoel van erkenning die toekenning en bezit van de pas oproept, maar ook van de bijbehorende faciliteiten.

Heb je nog geen veteranenpas? Dan kun je die hier aanvragen.